ההבדלים בין "סינגל מאלט" לבין "בלנדד"

נכתב על ידי: פנתר מארזי יוקרה

קרדיט: צלם

# ההבדלים שבין וויסקי 'בלנדד' לבין וויסקי 'סינגל מאלט' וקצת על תהליך הזיקוק

וויסקי הוא משקה אלכוהולי נצרך מאוד ברוב מדינות העולם במשך מאות שנים. הוויסקי מגיע ממגוון תרבויות שונות ולכן גם מגיע במגוון סוגים רחב הכולל: סינגל מאלט, בלנדד, בורבון ושיפון. מאמר זה יתמקד בהבדלים בין בלנדד וויסקי לסינגל מאלט, וכן יתן סקירה כללית על תהליך הזיקוק המייצר את המשקאות החריפים המשובחים הללו.

וויסקי סינגל מאלט – Single malt:

וויסקי סינגל מאלט הוא תוצר של מזקקה יחידה, הוויסקי עשוי מחית המיוצרת רק מדגן מאלט אחד מסוים המשויך בדרך כלל לוויסקי סקוטי אך יכול לחול על וויסקי מכל מדינה.

המונח 'יחיד' (single) מתייחס למזקקה בודדת, בעוד ש'לתת' (malt) מתייחס לשעורה המותכת – הדגן המשמש לייצור הוויסקי. סוג זה של וויסקי ידוע בזכות האיכות ופרופיל הטעמים המובהק שלו, שיכול להשתנות מאוד בהתאם למזקקה ולאזור ממנו הוא מגיע בעולם.

ויסקי בלנדד – Blended:

וויסקי בלנדד, לעומת זאת, עשוי מתערובת של סוגים שונים של וויסקי, לרוב ממזקקות מרובות. התערובת עשויה לכלול תערובת של וויסקי מאלט ודגנים ואף עשויה לכלול וויסקי בגילאים שונים שיוצר בתהליכי זיקוק שונים ומגיע ממקומות שונים בעולם.

מטרת המיזוג היא ליצור פרופיל טעמים מאוזן, תוך שימוש בחוזקות של וויסקי שונים כדי לייצר מוצר עקבי ומעוגל היטב. וויסקי בלנדד ידועים בגישה שלהם ובדרך כלל הם זולים יותר מאשר עמיתיהם הסינגל מאלט.

תהליך הזיקוק:

תהליך זיקוק הוויסקי מתחיל עם הלתת, כאשר השעורה מושרית במים בתהליך המאפשר לה הנבטה. תהליך זה הופך את העמילנים בשעורה לסוכרים מתסיסים. לאחר מכן מייבשים את השעורה המונבטת בכבשן וטוחנים לקמח גס המכונה "גריסט".

את הגרגירים מערבבים עם מים חמים בתהליך המכונה ריסוק – הממיס את הסוכרים. התוצאה, המכונה 'wort', מועברת לאחר מכן לכלי תסיסה ועליה מוסיפים שמרים. השמרים צורכים את הסוכרים ומייצרים אלכוהול, וכתוצאה מכך נוצר נוזל המכונה 'שטיפה' עם אחוז אלכוהול דומה לאחוזים שיש בבירה.

לאחר מכן מזקקים את הנוזל המכונה 'שטיפה', לרוב בתוך בסיר נחושת. זיקוק הוא תהליך של חימום המפריד בין אלכוהול לשאר המחית על סמך נקודות הרתיחה השונות של מרכיביו. את הנוזל מחממים עד שהוא הופך לאדים, ואז מתקררים ומתעבים בחזרה לנוזל. תהליך זה מגביר את ריכוז האלכוהול ומסיר זיהומים.

לאחר מכן האלכוהול עובר תהליך זיקוק שני, ולאחריו הוא מועבר לחביות עץ ליישון. בתהליך יישון זה הוויסקי סופג טעמים מהעץ ועובר שינויים כימיים התורמים לטעמו ולאופיו הסופי.

אחד הגורמים העיקריים המשפיעים על טעם הוויסקי הוא היישון עצמו שמתבצע בחביות שונות מסוגי עץ שונים, מה גם שיש חביות שכבר עשו בהם תהליך יישון מסוים של משקה אלכוהולי כמו יין או וויסקי מסוג אחר – וזה משפיע המון על הטעם.

כמובן שבסינגל מאלט החביות יהיו אך ורק מאותו וויסקי כדי לא לערבב טעמים.

לסיכום:

גם לסינגל מאלט וגם לוויסקי בלנדד יש את האיכויות והמשיכה הייחודיים שלהם. סינגל מאלט נערץ לעתים קרובות בשל העומק והמורכבות שלו, המשקף את האופי של מזקקה יחידה, בעוד שוויסקי בלנדד מציע איזון הרמוני ועקביות, הנוצר במיומנות ממספר סוגי וויסקי.

הקסם של הוויסקי טמון לא רק בטעמו אלא גם באמנות ובמדע של יצירתו. מהלתת דרך זיקוק ועד יישון, כל שלב בתהליך ממלא תפקיד מכריע בעיצוב המוצר הסופי. כמו תמיד, הוויסקי הטוב ביותר הוא זה שאתה הכי נהנה ממנו, אז בין אם אתה מעדיף סינגל מאלט או בלנדים, עולם הוויסקי מציע מגוון עצום ומגוון לכולם.

בתקווה שאת המאמר הזה קראתם עם כוס וויסקי ביד :)

הנמכרים ביותר